Mara Majstorović

Poravnanje ili uravnotežen i sređen život

Pisat ću vam o osobnoj ravnoteži, znate onaj osjećaj kad vam sve funkcionira, sve su vam kockice posložene, sve je na svom mjestu, djeca, suprug, kuća, posao, roditelji, kućni ljubimci, svi zdravi, napreduju, sve je u redu, svi sretni i zadovoljni, sve funkcionira i vi se osjećate zadovoljno, moćno i izvrsno.

Nije vam poznat taj osjećaj?

Dugo vremena nije bio poznat niti meni!

Zapravo pitam se pitam koliko mi je osobno trebalo godina da shvatim kako i gdje griješim i koliko je moćna osobna ravnoteža i poravnanje?

Život je protekao kao u snu kroz lijepe i teške dane. Postavljao je prepreke, izazove, no bilo je dana kada je sve išlo baš kako treba. No, kada sve zbrojim i oduzmem, više je bilo onih kada sam bila „izvan vinkla“, izbačena iz ravnoteže što zbog sebe same, što zbog mojih bližnjih i ljudi sa kojima sam se kroz život susretala.

U mom slučaju kroz ove trenutke kada sam bila izbačena iz tračnica ja sam učila, rasla i spoznavala svoje snage na vlastitim greškama, nisam se predavala. Nešto mi je govorilo da je sve to što mi se događa za moje dobro i da se događa s razlogom. Nažalost mnogi se ne snađu, pokleknu i izgube sebe do kraja i nikada se više ne pronađu. Pomire se sa životom, izaberu ulogu vječne žrtve, prihvate svoj život takvim kakav je i ne vide ili ne znaju pronaći rješenje kako izaći iz svog začaranog kruga.

No u čemu je tajna? Upravo u ravnoteži! Poravnanju unutar sebe i svog vlastitog života.

OSAM ŽIVOTNIH PODRUČJA

Ako gledate svoj život u cjelini, tada ćete shvatiti da se sastoji od uloga koje igramo u njemu ali i od oblasti od kojih se sastoji. Pa krenimo redom.

Prvo područje našeg života od koje bi ja krenula je naša obitelj, naši najbliži i naši prijatelji. Drugo područje je naše zdravlje, treće ljubavni status, četvrto naša karijera, peto naš financijski status, šesto je naš životni stil i stav o životu, sedmo područje je hobi i zabava i na kraju zadnje osmo je naš osobni razvoj.

Dakle osam segmenata našeg života bi trebalo biti u ravnoteži jer ako malo bolje ponovo pročitate podjelu i uočite da jedan od dijelova ne funkcionira ili ga uopće nemate, tada ćete shvatiti da nemate niti ravnotežu. U minusu ste već samim nedostatkom recimo zdravlja, to vam uzrokuje osobno nezadovoljstvo, loše odnose sa drugima jer vas oni ne razumiju, tada vam uvijek nedostaje novaca za lijekove i liječenje, nemate volje za nekakvim hobijem i druženjem, velika je vjerojatnost da vam nedostaje i ljubavi, tapkate u mjestu sa karijerom i osobno nemate pozitivan stav na sve što vam se događa.

Idemo još jedan primjer: Imate novaca, zdravi ste, uspješna vam je karijera, dobar vam je životni stil, imate užu obitelj, no nemate ljubav svog živote, ne bavite se hobijem, ne ulažete u daljnje školovanje i niste sretni. Nedostaje vam ljubav. Pa kako to, sve imate a nemate stalnog partnera, uvijek nailazite na isti tip osoba, i uvijek završite sa drugom osobom na sličan način. Dakle nešto i ovdje nedostaje i ponovo nemate ravnotežu u životu.

Hoćete još: Zdravi ste, zaljubljeni, pozitivno gledate na život, obitelj vam je potpora, imate nekakav zanimljiv hobi, završili ste uspješno školu, no nikako da nađete posao, stoji vam karijera i evo opet razloga za ne ravnotežu i osjećaj nezadovoljstva.

U sva tri primjera što učiniti?

PORAVNANJE KROZ PREUZIMANJE ODGOVORNOSTI

Prvo bi bilo lijepo shvatiti u kojem dijelu nam nešto ne funkcionira i nedostaje, a u kojem dijelu smo se previše dali i previše usmjerili. Preuzmimo odgovornost za vlastita stanja!

Dobro je shvatiti da je život živa stvar i da zahtjeva neprestano kretanje i da je jedino promjena stalna. Očekivati da vam u 365 svaki dan bude samo u poslu ili u karijeri, a pri tome zapostaviti društveni život, obitelj zdravlje nije dobro. Stvoreni smo da stvaramo no kada vaga prevagne samo u jednu stranu nema ravnoteže, a život svakodnevno poput rijeke teče sa nama i mimo nas, u ravnoteži ili bez nje život prolazi a na nama je da se prilagodimo i uočavamo što nam se servira i kako mi stojimo sa time što nam je servirano i što od svega izabiremo.

Na nama je da radimo na sebi, kroz sve segmente svoga života, a ne da se ljutimo ako nije onako kako smo si zamislili. Iz ljutnje i nezadovoljstva ne možemo stvarati, no ako prepoznamo u kojem segmentu nismo napredovali i krenemo raditi na njemu, dakle ako kroz iskustva prepoznamo koji je razlog da nam se baš to sad događa i da li smo u nekom od segmenata zakazali, moći ćemo svjesno donositi odluke, gdje stati i preusmjeriti, odmoriti se i poduzeti nešto drugo, pronaći unutarnji mir, poravnane i ravnotežu.

Ako smo zapostavili ljubav radi stjecanja novca i karijere, sigurno vam ništa materijalno neće moći dati dovoljno osjećaja pripadanja, topline i sigurnosti u ljudsko biće. Ako smo se zapostavili u području zdravlja, sve više ćemo trošiti na ozdravljenje i morati raditi još više i više dok se skroz ne iscrpimo i ne daj Bože razbolimo do kraja i tek tada shvatimo da smo mogli i drugačije. Ako smo zapostavili osobni razvoj, prestali učiti nove vještine, a očekivanja su nam velika, brzo ćemo se razočarati jer nemamo posla, a bez posla smo ovisni o drugima i eto opet razloga za osobnu neravnotežu i nezadovoljstvo sa životom.

Ideja o potrebi ravnoteže u životu je potekla iz prirode, tamo je sve u skladu i sve ima svoj ciklus i točno se zna što bez čega ne može i što čemu treba da bi sve bilo zdravo, skladno, prirodno, lijepo zeleno i u miru i obnavljalo se iz ciklusa u ciklus. Zato, ako ne znamo što nam se događa, i nismo uspješni, pogledajte u svih osam segmenata i vidite gdje ste u minusu. Potaknite se da taj minus pretvorite u plus i budite svjedoci transformacije u vlastitom životu!

OSOBNA TRANSFORMACIJA

Samo zdrav čovjek, koji daje ljubav i okružen je sa ljudima koje se slažu i vole, koji s vremena na vrijeme smiri svoj uma i potroši svoju energiju kroz nekakav hobi ili sport koji voli, koji na životna iskustva gleda pozitivno, koji stalno radi na svom osobnom razvoju, uči, prilagođava se, može i napredovati u karijeri i biti financijski ne ovisan i siguran.

Poravnanje je svjesno prepoznavanje svojih stanja i ograničenja, svjesno prepoznavanje svojih vrijednosti i resursa i uspješnost balansiranja kroz sve segmente života na način da mimo svih i mimo svega možete odlučivati kada, s kime i na koji način popravljate onu domenu svog života koju ste zapustili i kada aktiviranjem iste ponovo napunite baterije za nova životna iskustva.

Želim vam ugodan Srpanj, pronađite vrijeme za sebe, kada ste umorni odmorite se, kada ste ljuti radite nešto što volite i što će vas oraspoložiti, kada ste bolesni gledajte ozdraviti, kada ste usamljeni, ne čekajte da vas zovu, zovite, kad trebate ljubavi, dajte je, kada ne znate naučite. Prihvatite promjene kao sastavni dio života a ne kao dokaz da negdje griješite i budite svakog dana bolja verzija sebe, jer u suprotnom:

„Ako ne preuzmete nadzor nad vlastitim životom, netko drugi hoće.“ Herman Millman

Mara Majstorović

Strah naš svagdašnji
Kako ublažiti negativnu percepciju stvarnosti kod djece i odraslih?
Buđenje duhovnosti!
Meditacija duhovna higijena i preduvjet zdravog života
Roditeljstvo u novoj normalnosti!
Život u skladu s vrijednostima i uvjerenjima
Komunikacija sa samim sobom i s drugima
Sva lica stresa!