Mara Majstorović

Slušaj svoje tijelo i čuvaj ga, jer to je jedino tijelo koje ćete imati!

Uskrs je iza nas, proljeće nam sve više miriše, proljetnice su u punom cvatu, temperature rastu. S porastom temperatura, otvaramo se ka prirodi, čistimo domove, zračimo ih i puštamo sunce i zrak da ih osvježe.

S većim temperaturama znamo približava nam se ljeto, a s približavanjem ljeta trebao bi napraviti veliko čišćenje i našeg tijela i probuditi ga iz zimskog sna, baš poput prirode!

Upravo čišćenje ali i slušanje svoga tijela je tema mog današnjeg bloga.

Zašto čišćenje i slušanje tijela? Kako slušanjem možemo spriječiti bolesti ili ubrzati oporavak? Ponovo ću vam odgovoriti na vlastitom primjeru.

Cijelu zimu sam bila zdrava, a ako vratim film u nazad, bolesna nisam već duži period, a povezujem to i sa osobnim razvojem i pozitivnom transformacijom koju prolazim sada već duže od dvije godine. Dakle radom na sebi, kroz edukacije koje organiziram i primjenom svega naučenog i kroz iskustva mojih uspješnih i pozitivnih suradnika život i zdravlje su mi se promijenili nabolje.

Prije mjesec dana nesmotreno sam izašla na posao oprane kose na sjeverac i pokupila upalu sinusa i gornjih dišnih putova. Završila sam naravno na antibioticima i unazadila se skoro tri tjedna koliko je trajao oporavak. E sad pitanje je kako gledam na tu situaciju, da li sam se unazadila ili sam to iskoristila za nešto drugo?

Ukoliko me pratite i čitate moje blogove, sigurno već znate da sam i iz ovog iskustva izvukla pozitivnu pouku i iskoristila ga koliko je to moguće u svoju korist pa eto da iskustvo prenesem i vama i da vas nešto podučim.

Dakle, kako i u svemu bitan je stav no jedno je još važnije, pratiti znakove.

ZNAKOVI NA PUTU

Iako se činilo u početku da se radi o običnoj prehladi, odlučila sam otići na posao i shvatila da me tijelo ne sluša i da ne funkcioniram, odnosno da ja ustvari ne slušam svoje tijelo. Nakon napornih organizacija seminara i radionica, uz nesmotrenost i predanost poslu a ne sebi, tijelo je reklo da trebam stati , oporaviti se i malo odmoriti. Znam, reći će mnogi: kako da se odmorim kad moram raditi?, ne mogu dobiti bolovanje! ili nema tko umjesto mene odraditi moj posao.

Sada lijepo zamislite da možete vidjeti budućnost i da vam ona pokaže da ćete zbog ne odležane bolesti ponovo biti bolesni nakon popijene ture lijekova u hodu, pa ćete ponovo biti bolesni barem još jedan put nakon mjesec dana i sve u svemu bit ćete toliko dana nesposobni koliko bi vam trebalo u startu da odležite i da se odmorite i da poslije budete OK.

Upravo dok vam ovo pišem pod pauzom sam bila sa mladom damom na sastanku koja mi je potvrdila napisano jer vidim kašljuca i pitam je da li je u pitanju alergija, a ona će da je već treći put bolesna u dva mjeseca jer nije prvi put odležala.

Sad opet zamislite svoje tijelo poput kompjutera koje je zadobilo virus. Što tada radite? Tražite program koji će ga očistiti ili date stručnjaku da vam to učini umjesto vas. I u jednoj i u drugoj varijanti tada taj isti kompjutor čistite i ne koristite. U čemu je onda problem to isto ne napraviti sa svojim tijelom? Dan, dva ili pet i svijet se neće prestati okretati ukoliko vas nema. No što mi radimo? Iscrpljujemo se i na silu dolazimo na posao, dovodimo vlastitu bolesnu djecu u vrtiće jer moramo raditi, prenašamo jedni na druge svoje viruse i gle u trenu eto nas bolesnih kao u priči!

Slušati svoje tijelo znači upitati se, a ako treba i izračunati, što nam znači ostati mirovati kući par dana ili prehodati bolest i ponovo se vrlo brzo opet razboljeti još više i još jače. Računica će vas vrlo brzo kao i prethodna iskustva uvjeriti da je bolje odležati i ozdraviti, jer ako ste već bolesni, bolesni ste s razlogom. No ako ste drugi put vrlo brzo bolesni, bolesni ste jer ste neodgovorni spram svoga tijela i niste ga slušali.

BOLESNI S RAZLOGOM

Što to znači bolesni s razlogom i kako pratiti znakove? Niste dugo bili na lijekovima i odjednom vam tijelo kaže nije mi dobro, stani malo na loptu, umaraš me. Razum bi dalje a tijelo ili gori ili mu je loše. Oslušnite ga tada, posvetite mu pozornost, zapitajte se što ste učinili pogrešno, kakva vam je bila prehrana, koliko ste izlagali organizam stresu, da li ste ga previše opteretili.

Vaše tijelo vam daje signale, a bol u tijelu je poruka iz budućnosti o budućoj bolesti!

Nakon ove rečenice koju sam čula prije nekog vremena više nikada nisam ne reagirala na bol u svome tijelu. Dakle, bol nam na vrijeme kaže, bit ćeš bolestan ako nešto ne promijeniš, a mi to svjesno ignoriramo. Nadamo se, možda neće mene, možda su samo godine u pitanju, promjena vremena i tako guramo iz dana u dan i trošimo svoj organizam nepotrebno i skraćujemo si životni vijek.

No sad se zapitajte, ako već možete očistiti kompjuter od virusa, uložiti u novi softver, što je problem povremeno očistiti i učiniti detox u svome tijelu, uložiti u svoje zdravlje. Tehnički pregled na svom autu ćemo uvijek platiti bez problema, promijeniti ulje, sipati gorivo, a na sebi štedimo i ignoriramo zvukove i znakove koje nam šalje naše tijelo.

No kad ćemo platiti? Onda kad je već kasno. Platit ćemo skupi lijek, skupu operaciju, ako treba i zadužit ćemo se samo da nam bude bolje. Nismo slušali svoj organizam koji nas je upozoravao na bolest iz budućnosti!

Zato stanite malo i razmislite, ako nam je i priroda omogućila da u proljeće imamo sunce, svježi zrak, učinimo i mi nešto za naše tijelo, očistimo svoje tijelo zdravijom prehranom, izađimo u šetnju, aktivirajmo stvaranje i obnovimo nove stanice poput biljki koje se u proljeće same obnavljaju. Uložimo u fizičku aktivnost i educirajmo se o tome kako možemo svjesno živjeti i odgovornije spram svoga jedinog tijela kojeg imamo, jer uloženo u njega će nam se vratiti kao i ne uloženo i zanemareno u to budite sigurni. I za kraj samo da znate, ja sam svoju bolest odležala, odmorila se, pila čajeve, smanjila unos nezdrave hrane i dobila inspiraciju da napišem jednu divnu priču koju ću jednom i objaviti. To je onaj dio u kojim vam pojašnjavam da se prvi puta razbolimo s razlogom , jer da tada nisam bila bolesna možda ju nikada ne bih niti napisala.

Ostajte mi zdravi i pozitivni, slušajte svoje tijelo, prepoznajte razloge i uzroke koji su vas doveli u dobro ili loše stanje i radite na tome, nemojte samo onako preći preko znakova jer će drugo upozorenje biti bolnije i jače.

Čitamo se u četvrtak i vidimo na idućem druženju uz čaj 28. 4. na kojem ćemo upravo pričati o odnosu sa samim sobom kroz prepoznavanje vlastitih emocija i kako ih doživljavamo.

Zapamtite, jedino zdravi i dobro raspoloženi možete biti korisni i sebi i drugima, nositi se sa stresnim situacijama, raditi produktivnije i doprinositi zajednici, a bolest vam služi kao upozorenje ili vas koči u vašem napretku kako biste iz nje nešto naučili.

Ja biram zdravlje, a Vi?

Mara Majstorović 

Strah naš svagdašnji
Kako ublažiti negativnu percepciju stvarnosti kod djece i odraslih?
Buđenje duhovnosti!
Meditacija duhovna higijena i preduvjet zdravog života
Roditeljstvo u novoj normalnosti!
Život u skladu s vrijednostima i uvjerenjima
Komunikacija sa samim sobom i s drugima
Sva lica stresa!