Mara Majstorović

U 2021.g. razmišljajmo srcem

Kažu stručnjaci da svaki čovjek u sebi ima tri razuma, racio, emocio i instinkt. Traume, strahovi, nevolje zbog Covid-a u 2020,g., izazvale su u ljudima nemoć, tugu, bespomoćnost, zabrinutost za egzistenciju i budućnost i pretvorile su ih u čisti instinkt i preživljavanje.

Emotivno mnogi pucaju po šavovima, udaljuju se jedni od drugih, okrivljuje se sustav, racionalni um je u fokusu problema i ne vide se mogućnosti. I onda se dogodi nešto što nas doslovno protrese iz temelja, poruši nam sve što smo godinama stvarali, a mozak koji nas je do sada štitio od nakupljenog stresa jednostavno više ne vidi smisao u svojoj funkciji već glavnu ulogu prepušta srcu.

Jer srce također razmišlja. Ono ima svoj mozak i svoj način gledanja na probleme. Naime, iz srca se ništa ne pitamo racionalno, iz srca ne kalkuliramo, iz srca se ne borimo i ne bježimo, već jednostavno stvaramo, ne pitamo se tko je tko, ne prebrojavamo krvna zrnca, ne razmišljamo, samo idemo pomoći, ljudski i čovječno dajemo zadnje atome snage da drugima bude bolje. Iz srca se osjećamo živima, osjećamo svrhu vlastitog postojanja, osjećamo emocije empatije, zajedništva, ljubavi, služenja i radosti. Iz srca smo to što jesmo. Ljudi. Iz srca se širi iskra života, iz srca se postaje čovjekom. Zato i jesmo ovih dana jedno veliko srce. Srce razumije svačiju nevolju ne samo vlastitu.

Srce je odavno spoznalo zahvalnost. Zato iz srca, zahvalimo se 2020.g. na svim izazovima i lekcijama mudrosti i iskru prenesimo u 2021. zajedno. Ne zaboravimo sve one koji su nas napustili i koji su svoju iskru morali ugasiti. Osvijetlimo 2021.g. udruživši srca i proširimo iskru u plamen. Udružimo se, okružimo se ljudima koji su spremni dati podršku, koji čine dobro, koji žele surađivati. Osvijetlimo svojim srcima dobro, izgradimo iz ruševina nove pravičnije ljudske vrijednosti.

Donesimo promjenu sa sobom i učinimo 2021. godinu, godinom dobrobiti, razumijevanja, međusobne tolerancije i prosperiteta. Zajedno srcima možemo više nego što možemo i zamisliti. Dovoljno je samo otvoriti svatko svoje i plamen će nas i sve oko nas obasjati. Sretna nam nova svijetlija 2021.g.

Urednica portala Samopozitivno Mara Majstorović

Strah naš svagdašnji
Kako ublažiti negativnu percepciju stvarnosti kod djece i odraslih?
Buđenje duhovnosti!
Meditacija duhovna higijena i preduvjet zdravog života
Roditeljstvo u novoj normalnosti!
Život u skladu s vrijednostima i uvjerenjima
Komunikacija sa samim sobom i s drugima
Sva lica stresa!