Mara Majstorović

Jeste li znali da postoje dva svijeta, prije i poslije NEUROLINGVISTIČKOG PROGRAMIRANJA ?

Što je to NLP?

NLP  je vrlo učinkovita kombinacija komunikacijskih i psiholoških alata i tehnika. Bavi se unaprjeđenjem međuljudskih odnosa i kvalitetom djelovanja najrazličitijih skupina, organizacija i pojedinaca.

Kao znanost o korištenju vlastitih umova otkriva nam samonametnuta ograničenja i uvjerenja koja nam ne služe, te nam daje uvid u širok spektar mogućnosti koje su u svakom trenutku pred nama, a često ih ne vidimo.

NLP daje priliku za uspjeh u svakom pothvatu i  upoznaje nas sa vrlo korisnim metodama koje nas uvode u nesvjesna stanja koja u sebi sadrže sva naša iskustva i znanja čineći tako dostižnim ciljeve u bilo kojem području našeg života, čak i u onima koja su nam do sada izgledala nedostižnima i neostvarivima.

Kako je nastao?

NLP (Neuro-lingvističko programiranje) je nastao 70-ih godina u SAD-u proučavajući vještine i ponašanja vrlo uspješnih ljudi.  John Grinder  lingvističar i Richard Bandler odličan matematičar i student psihologije modelirali su izvrsnost proučavajući Vriginiju Satir, Miltona Ericksona i Fritza Perlsa vrhunske psiho, gestalt i hipnoterapeute. Kasnije su preko Bandlerovog prijatelja prihvatili i radove Gregory Batesona engleskog antropologa i kibernetičara. Analizirali su njihova pisana djela i audio snimke kako bi shvatili što ih je učinilo toliko uspješnima.

Uočivši obrasce ponašanja došli se do metoda, alata i tehnika koje danas koriste milijuni ljudi u cijelom svijetu u raznim područjima kao što su prodaja, marketing, upravljanje ljudskim potencijalima, odnosi s javnošću, obrazovanje, terapija, vojska i policija, sport i osobni razvoj.

Koja je polazna točka NLP-a?

Polazna točka NLP-a je znatiželja kao temelj na kojem su se gradile NLP pretpostavke i četiri stupa NLP-a, dobro oblikovani ishodi, rapor, osjetilna izoštrenost i fleksibilnost.

Promjena je cilj učenja i svaki polaznik će kroz učenje doživjeti transformaciju i ostvariti neke od svojih ciljeva.

Poslije kada primijenjeno znanje uđe u rutinu i postane automatika, jednostavno otkrivamo kako postoji svijet prije i polije NLP-a

KAKO bi lakše ostvarili ciljeve  kroz NLP alate bilo da se radi o osobnom životu ili poslu, potrebno je postaviti si nekoliko pitanja:

  • Što želimo postići i koja nam je namjera?  – pitanje uvijek formirano u afirmativnom obliku
  • Kako ćemo znati da smo to ostvarili?  – izraženo u odgovarajućem osjetilnom izoštrenom obliku. Što je to što  VIDIMO, ČUJEMO OSJETIMO kada znamo da smo cilj ostvarili?

Uz ova pitanja dobro je poznavati resurse s kojima raspolažemo, znati na koga možemo računati, gdje  i do kada ćemo cilj sprovesti, imamo li provedbu pod kontrolom i je li cilj ekološki orijentiran prema svima i je li vrijedan onoga što smo spremni žrtvovati za njegovo ostvarenje. Kroz učenje i primjenu NLP alata definitivno možemo postati agentom promjena u svome okruženju i to kroz unapređenje komunikacije s ljudima oko sebe ali i sa sobom samima. Primjenom znanja smanjili bi nesporazume i konfliktne situacije, izbjegli pokvarene telefone i naučili utjecati na ljude u otporu kroz win-win odnos. Osim toga otključali bi samosvijest i naučili upravljati vlastitim stanjima, energijom i zdravljem a sve sa ciljem postizanja pozitivnih rezultata u životu i poslu.

Ukoliko sam vas zainteresirala, slobodno se javite za više informacija. Uskoro u Vukovaru kreće NLP poslovni praktičarski trening, a na jesen Iskustveni NLP trening ZA BUDUĆE JA, instant life trening. NLP coaching vam je dostupan svakodnevno individualno ili organizacijski, u živo ili putem Skype-a, a do mene možete doći pute moje web stranice:  www.maramajstorovic.com

Dobro mi došli u novi svijet drugačiji kojeg ste do sad živjeli!

Urednica portala Mara Majstorović 😊

Strah naš svagdašnji
Kako ublažiti negativnu percepciju stvarnosti kod djece i odraslih?
Buđenje duhovnosti!
Meditacija duhovna higijena i preduvjet zdravog života
Roditeljstvo u novoj normalnosti!
Život u skladu s vrijednostima i uvjerenjima
Komunikacija sa samim sobom i s drugima
Sva lica stresa!